Att göra i Kiruna

Storslagna fjäll, midnattssol och Sveriges högsta berg.

Det här är Kiruna

7 saker att göra i Kiruna

1. Treriksröset. Ungefär 180 kilometer norr om Kiruna hittar du Treriksröset, där gränserna mellan Norge, Sverige och Finland möts. Att besöka detta unika geografiska punkt är en upplevelse väl värd att planera för om du har några extra dagar tillgängliga. Om du väljer att resa dit med bil kan vi erbjuda dig vägbeskrivning och information. Alternativt, om du föredrar att ta bussen, har vi även information som kan vara till hjälp.

2. Esrange Space Center. Cirka 45 kilometer nordost om Kiruna ligger Esrange Space Center, ett område för raketer och forskning som har genomfört ungefär 3 raketuppskjutningar per år sedan 1966. Om du är intresserad av att besöka detta spännande center, kan du få mer information och boka ditt besök på deras hemsida.

 3. LKAB:s Visitor Centre. Ett måste på din resa är ett besök på världens största underjordiska järnmalmsgruva som är en imponerande sevärdhet. Denna gruva är en del av LKAB:s Visitor Centre och sträcker sig hela 540 meter under jord. Här kan du utforska utställningar, se intressanta filmer och bekanta dig med avancerade maskiner. Detta besök ger dig en unik möjlighet att få insikt i den moderna gruvindustrin. För att boka ett besök, besök Kirunalapland.se.

4. Rissajaure eller Trollsjön. Sjön Trollsjön, eller Rissajaure, är en naturskatt i den vackra Abisko-regionen cirka 120 km från Kiruna. Dess namn på samiska, ”sjön som glimmar som eld,” är en poetisk beskrivning av dess kristallklara vatten, som ger sjön en spektakulär skimmer i solljuset. Det är verkligen en av de mest fascinerande sjöarna i Sverige när det gäller dess vattenkvalitet. För den som är intresserad av att utforska området är vandringen till Trollsjön en minnesvärd upplevelse. Vandringen börjar direkt vid vägen och tar dig genom det vackra landskapet i Abiskos närområde. På vägen kan du njuta av den friska luften och den spektakulära naturen. Vandringsleden är cirka 10 kilometer tur och retur så det är en lagom ansträngande utflykt.

5. Gruvberget Luossavaara. Berget är en unik naturattraktion som bokstavligen ligger mitt i staden. Här har du möjligheten att njuta av både utförs- och längdskidåkning i hjärtat av Kiruna. Det är svårt att inte bli förtrollad av den makalösa skönheten i vår omgivning med det mäktiga fjällandskapet som omger dig.

6. Riksgränsen. Ungefär 140 kilometer från Kiruna hittar du Riksgränsen som är känd för sina utmärkta skid- och snowboardmöjligheter. Ett perfekt resmål för dig som gillar utförsåkning.

7. Kirunas nya stadskärna. Stadsomvandlingen har pågått länge och Kirunas nya stadskärna invigdes 1 september 2022. Ett alternativ för dig som inte vill lämna staden. Här finns både shoppingmöjligheter och restaurangutbud.

Trollsjön cirka 120 kilometer från Kiruna.