Upptäck Kiruna och Svenska Lappland

Här har vi samlat information till dig som är förstagångsbesökare i Kiruna.

Ett vackert landskap

En guide inför ditt första besök i Kiruna

Vad du behöver veta för att göra din resa oförglömlig

1. Klä dig rätt för klimatet

Lappland kan vara mycket kallt, särskilt under vintermånaderna. Var förberedd med varma kläder som en vinterjacka, handskar, mössa och varma stövlar. Även på sommaren kan det bli kallt på natten, så en lättare jacka kan vara bra att ha.

2. Aurora Borealis (Norrsken)

Kiruna är känt för att vara en idealisk plats att se det fantastiska norrskenet. Håll utkik efter norrskenets prognoser genom att besöka Aurorareach hemsida här, särskilt under vintermånaderna, och sök platser med minimalt ljusförorening för att öka dina chanser att uppleva detta naturfenomen. Läs mer om vårt norrsken här.

3. Midnattssol

Förbered dig för midnattssolen om du besöker under sommaren. Dagarna är långa, och solen kan vara uppe 24 timmar om dygnet, särskilt i juni och juli. Läs mer om vår midnatssol här.

4. Utforska Kiruna kyrka

Besök den ikoniska Kiruna kyrka, en byggnad som kommer att flyttas på grund av gruvdriftens påverkan på marken. Den nya platsen kommer att vara nära stadens centrum. Läs mer om Kiruna kyrka här.

5. Gruvturer i Kiruna

Kiruna är känt för sina gruvor, och guidade turer erbjuds till LKAB:s gruvområden. Upptäck gruvdriftens historia och dess påverkan på staden. Läs mer om LKAB:s besökcentrum här.

6. Njut av naturen

Utforska omgivande vandringsleder, sjöar och nationalparker. Lappland erbjuder enastående naturupplevelser. Läs mer om fjällvandring här.

7. Smaka på lokal mat

Prova lokal mat och samiska rätter för att uppleva Lapplands kulinariska traditioner. Smaka på autentiska rätter och produkter från regionen. Precis utanför hotellet finner du ofta Rönnbäcks Fisk AB som är ett lokalt företag som säljer färsk lokal fisk.

8. Språket och kommunikation

De flesta talar engelska i Kiruna, men det uppskattas om du kan använda några grundläggande fraser på svenska.

9. Planera din transport

Om du inte har en egen bil, planera din transport i förväg. Kiruna har en flygplats, tågstation och bussförbindelser. Beroende på vad ni vill se och uppleva kan avstånden vara långa. Vi kommer gärna med tips på smarta val du kan göra för att få ut det mesta av din vistelse hos oss.

SJ:s hemsida hittar ni här.

Kiruna flygplats hemsida hittar ni här.

Kiruna Lokaltrafiks hemsida hittar ni här.

10. Turistinformation

Besök turistbyrån i Kiruna för de senaste uppgifterna om evenemang, utflykter och aktiviteter. Få en helhetsbild av allt som Kiruna har att erbjuda.

Genom att följa dessa tips och råd kommer du att kunna njuta av ditt första besök i Kiruna och svenska Lappland på bästa sätt. Lycka till och välkommen till Hotell E10 och vårt fantastiska landskap.

Kiruna kyrka, uppförd 1909 och 1912, ritad av arkitekten Gustaf Wickman.